Maailmas hinnatud restoranigiid Falstaff tunnustas Eesti restorane
Eestisse on jõudnud rahvusvaheline restoranigiid Falstaff, mis hindab ja tunnustab restorane üle maailma
Värskelt välja kuulutatud Falstaff Nordic Restaurant Guide Estonia 2025 soovitab Eestis kokku 157 söögikohta. Vähemalt ühe einelaga on giidis esindatud kõik Eesti maakonnad.
Restoranijuhi hinnangul on Eesti restoranide tase aasta jooksul tublisti tõusnud. Esimest korda on Eestis restoran, mille toidu eest on Falstaffi kogukond andnud maksimaalsed võimalikud 50 punkti: 180 Degrees by Matthias Diether. Eriline on restorani saavutus selle poolest, et samaväärseid restorane on Taanis 5, Norras 2, Rootsis 1, aga Soomes, Leedus ning Lätis veel ei ühtegi.
Lisaks avaldas Falstaff tänavatoidurestoranide teejuhi esimese osa, milles soovitatakse 22 Eesti kõige paremat pitsarestorani.
Falstaffi määratluse järgi on kümme Eesti kõige paremat restorani:
1. 180 Degrees by Matthias Diether (98 punkti)
2. NOA Chef’s Hall (96 punkti)
3.–4. Pädaste mõisa restoran Alexander (95 punkti)
3.–4. Fotografiska (95 punkti)
5.–7. Hiis (94 punkti)
5.–7. Lee (94 punkti)
5.–7. Shang Shi (94 punkti)
8.–10. ANNO koduresto & veininurk (93 punkti)
8.–10. Lahepere villa (93 punkti)
8.–10. SOO (93 punkti)
Allikas: Laimipress
Lisaks andis Fastaff välja eriauhinnad!
Elutöö tunnustus: Martin Breuer
Aasta külalislahkuse edendajad: Henri Loodmaa ja restoran Kolm Sõsarat
Aasta uustulnuk: Hiis
Aasta kokk: Margo Paluoja
Parim teenindus: ANNO koduresto & veininurk
Kõik tunnustuse saanud restoranid leiad Flastaffi kodulehelt.
Kuidas Falstaff restorane hindab?
Kirjastus ei käi sama teed nagu teised restoranijuhid. Hindamissüsteem on tehniliselt sarnane White Guide'i omaga, kuid nad kaasavad protsessi lisaks professionaalidele ka Falstaff Club liikmeid – inimesi, kes külastavad oma elustiili tõttu sageli restorane ja hotelle. Kõikide arvustajate antud punktide matemaatiline keskmine annab iga restorani lõpliku hinde.
Restorane hinnatakse 100 punkti süsteemis, millest maksimaalselt 50 antakse toidu, 20 teeninduse, 20 joogi ja 10 miljöö eest. Tähelepanuväärne on, et Falstaffi restoranijuht hindab Eesti restoranide taset kõrgemaks, kui see oli White Guide'i arvates. White Guide ei hinnanud ühtegi restorani Eestis oma süsteemiga enam kui 90 punkti vääriliseks 100 võimalikust. Falstaffi hinnangul aga on niisuguseid restorane Eestis lausa 16.
Tulevaks suveks ilmuvad Põhja- ja Baltimaade restoranigiidid ja edaspidi hakkab Falstaff avaldama ka Eesti hotellide, baaride ja kohalike jookide teejuhte.
Mis on Falstaff?
Tegemist on elustiilikirjastusega, mis asutati 1980. aastal Austrias, kuid nüüd asub kirjastus Zürichis. "Falstaff ei kirjasta ainuüksi restoranijuhte, vaid hindab ja soovitab lisaks söögikohtadele ka joogikohti ja kohalikke jooke, hotelle ja majutusasutusi. Lisaks giididele annab välja ajakirju ning uudisteportaali saksa ja inglise keeles. Igakuiselt jälgib Falstaffi infovoogu üle 3 miljoni inimese erinevates maades ja see arv kasvab jõudslalt," räägib Falstaff Nordicu peatoimetaja Aivar Hanson.
Falstaff Nordic on kirjastuse uusim geograafiline laiendus. Piirkonda kuuluvad Rootsi, Taani, Norra, Soome, Eesti, Läti ja Leedu. Falstaff võtab teatepulga üle seni Eesti restorane hinnanud ajakirjalt White Guide Nordic.
Loe veel
Viimati uuendatud
18.11.2024